Το επόμενο βήμα για τους εκπαιδευτικούς που χρησιμοποιούν βίντεο του Youtube είναι η δημιουργία δικών τους βίντεο. Μπορείτε να επιλέξετε κομμάτια από βίντεο που σας ενδιαφέρουν, να τα συρράψετε (μοντάζ), να εισάγετε τη φωνή σας ως σχολιασμό ακόμα και να παρεμβάλετε κουίζ ενδιάμεσα. Ενδεικτικά, αναφέρουμε την εφαρμογή Edpuzzle για την επιλογή αυτή. Με αυτό τον τρόπο, σας δίνεται η δυνατότητα να έχετε τον έλεγχο του περιεχομένου των βίντεο που βλέπουν οι μαθητές σας και αυτών που αποκομίζουν αλλά και καταγράφετε ποιοι από αυτούς τα είδαν και κατά πόσο αφομοίωσαν τις έννοιες που παρουσιάστηκαν σε αυτά.
“If you want something new, you have to stop doing something old” -Peter Drucker
Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2015
Δημιουργήστε τα δικά σας βίντεο
Το επόμενο βήμα για τους εκπαιδευτικούς που χρησιμοποιούν βίντεο του Youtube είναι η δημιουργία δικών τους βίντεο. Μπορείτε να επιλέξετε κομμάτια από βίντεο που σας ενδιαφέρουν, να τα συρράψετε (μοντάζ), να εισάγετε τη φωνή σας ως σχολιασμό ακόμα και να παρεμβάλετε κουίζ ενδιάμεσα. Ενδεικτικά, αναφέρουμε την εφαρμογή Edpuzzle για την επιλογή αυτή. Με αυτό τον τρόπο, σας δίνεται η δυνατότητα να έχετε τον έλεγχο του περιεχομένου των βίντεο που βλέπουν οι μαθητές σας και αυτών που αποκομίζουν αλλά και καταγράφετε ποιοι από αυτούς τα είδαν και κατά πόσο αφομοίωσαν τις έννοιες που παρουσιάστηκαν σε αυτά.
Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2015
Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2015
Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2015
Θέλετε διαδραστικό πίνακα στην τάξη; Κάντε με απλό τρόπο τον βιντεοπροβολέα διαδραστικό πίνακα
Η αγορά ενός διαδραστικού πίνακα είναι από 600 έως και 1000 ευρώ. Με την παρακάτω πρόταση το κόστος δημιουργίας ενός διαδραστικού πίνακα πέφτει θεαματικά στα 50 ευρώ και θα έχουμε τη δυνατότητα αξιοποίησης των περισσοτέρων εφαρμογών και πλεονεκτημάτων που προσφέρουν οι “κανονικοί” διαδραστικοί.
Βασική προϋπόθεση είναι να υπάρχει βιντεοπροβολέας και pc στην σχολική τάξη.Με ένα απλό τηλεχειρστήριο WiiMote της nintendo (περίπου 40 ευρώ ή μπορεί να έχει κάποιο παλιό, μαθητής της τάξης μας) κι ένα IR pen (Infared pen) που αγοράζεις με 10 περίπου ευρώ και τέλος το κατάλληλο λογισμικό που είναι ελεύθερο για κατέβασμα φτιάχνεις έναν διαδραστικό πίνακα προβολής
H σύνδεση γίνεται μέσω Bluetooth με το pc. Αν το pc δε διαθέτει Bluetooth μπορούμε να αγοράσουμε ένα φλασάκι( tip link) που θα το εγκαταστήσουμε στο pc.
Μια αναλυτική παρουσίαση των υλικών και του τρόπου σύνδεσης θα βρείτε εδώ
Μια ακόμη διαφωτιστική ανάλυση βρίσκεται εδώ
Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2015
Τα αποτελέσματα πιστοποίησης Β' επιπέδου ΤΠΕ
Αναρτήθηκαν τα αποτελέσματα πιστοποίησης Β' επιπέδου ΤΠΕ για τους εκπαιδευτικούς που συμμετείχαν στις σχετικές δοκιμασίες της 4ης (Ιούνιος - Ιούλιος 2014) και 5ης περιόδου (Μάιος - Ιούλιος 2015) στο Πληροφοριακό Σύστημα (MIS) της Πράξης «Επιμόρφωση των Εκπαιδευτικών για την Αξιοποίηση και Εφαρμογή των ΤΠΕ στη Διδακτική Πράξη» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» του ΕΣΠΑ (2007-2013), που υλοποιείται με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και του Ελληνικού Δημοσίου.
Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2015
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΛΓΕΒΡΑΣ Α΄ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ
ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ
Ε.2 Σύνολα
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1ο – Πιθανότητες
1.1 Δειγματικός Χώρος – Ενδεχόμενα
1.2 Έννοια Πιθανότητας
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ Α΄ ΤΑΞΗΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ • ΜΕΡΟΣ Α΄: ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΗ – ΑΛΓΕΒΡΑ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1ο – Οι φυσικοί αριθμοί
1.1 Φυσικοί αριθμοί – Διάταξη φυσικών – Στρογγυλοποίηση
1.2 Πρόσθεση, αφαίρεση και πολλαπλασιασμός φυσικών αριθμών
1.3 Δυνάμεις φυσικών αριθμών
1.4 Ευκλείδεια διαίρεση – Διαιρετότητα
1.5 Χαρακτήρες διαιρ/τας – ΜΚΔ – ΕΚΠ – Ανάλυση αριθμού σε γινόμενο πρώτων παραγόντων
Δευτέρα 18 Μαΐου 2015
Οδηγίες για τη σύνταξη των θεμάτων των εξετάσεων στα Μαθηματικά Γυμνασίου & Ημερήσιου ΓΕΛ.
Οδηγίες για τη σύνταξη των θεμάτων των εξετάσεων στα Μαθηματικά Γυμνασίου. Ενδεικτικά παραδείγματα. Οι οδηγίες για το Γυμνάσιο εδώ Οδηγίες για τη σύνταξη των θεμάτων των εξετάσεων στα Μαθηματικά Ημερήσιου ΓΕΛ. Ενδεικτικά παραδείγματα. Οι οδηγίες για το Λύκειο εδώ Από το Σχολικό Σύμβουλο Μαθηματικών κ. Δημ. Σπαθάρα.
http://didefth.gr/new
http://didefth.gr/new
Πέμπτη 14 Μαΐου 2015
Τα πέντε apps που «ενώνουν» γονείς και εκπαιδευτικούς
Κοινωνικές πλατφόρμες για την εκπαίδευση δίνουν πλέον την ευκαιρία σε γονείς να μαθαίνουν τα πάντα σχετικά με την επίδοση των παιδιών τους στο σχολείο με το πάτημα ενός κουμπιού στο «έξυπνο» κινητό ή την ταμπλέτα τους.
Μέσα από ειδικά διαμορφωμένες υπηρεσίες γονείς μπορούν να επικοινωνούν με τους καθηγητές των παιδιών τους από το σπίτι, το γραφείο, ακόμα και από τον δρόμο, έχοντας άμεση πρόσβαση σε στοιχεία που αφορούν όχι μόνο στην επίδοση των παιδιών τους σε βασικά μαθήματα, αλλά στην συμπεριφορά τους ή ακόμα και στο πρόγραμμα του σχολείου και τις εργασίες τους.
Κυριακή 26 Απριλίου 2015
Δωρεάν Προγράμματα για Windows: Τα 400+ Καλύτερα
Στους περισσότερους τομείς ισχύει το "ό,τι πληρώνεις, παίρνεις". Όσον αφορά το software, υπάρχουν εκατοντάδες εξαιρετικά αξιόλογα προγράμματα που δεν κοστίζουν ούτε cent. Στο σημερινό άρθρο έχουμε ετοιμάσει μια λίστα με τα 400+ καλύτερα δωρεάν προγράμματα για Windows.Γιά να τα δείτε πατήστε εδώ
Πέμπτη 23 Απριλίου 2015
ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ Β’ ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΤΠΕ
Καλούνται οι εκπαιδευτικοί που ολοκλήρωσαν επιτυχώς τα προγράμματα επιμόρφωσης Β’ επιπέδου ΤΠΕ (παραδοσιακού ή μεικτού μοντέλου επιμόρφωσης) τα οποία υλοποιήθηκαν στα ΚΣΕ από τον Φεβρουάριο του 2010, στο πλαίσιο της Πράξης Επιμόρφωση των Εκπαιδευτικών για την αξιοποίηση και Εφαρμογή των ΤΠΕ στη Διδακτική Πράξη» του Ε.Π. «Εκπαίδευση και δια βίου μάθηση», ΕΣΠΑ 2007-2013, η οποία υλοποιείται με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ελληνικού Δημοσίου, καθώς και κατά τις δύο περιόδους επιμόρφωσης του προηγούμενου σχετικού έργου του Γ' ΚΠΣ, που υλοποιήθηκαν από τον Μάιο μέχρι τον Νοέμβριο 2008,
να υποβάλουν αιτήσεις συμμετοχής στα προγράμματα πιστοποίησης που θα διεξαχθούν στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα και συγκεκριμένα ξεκινώντας από το Σαββατοκύριακο:
9-10 Μαΐου 2015
Τρίτη 14 Απριλίου 2015
Διαδικτυακά μαθήματα φυσικής και μαθηματικών
Η εξέλιξη και η ανάπτυξη των συνεργατικών εργαλείων πυροδότησε μία νέα τάση δημιουργίας μη κερδοσκοπικών ιστοχώρων - δικτύων όπου ομάδες ανθρώπων με κοινά ενδιαφέροντα προσφέρουν υπηρεσίες και πλούσιο υλικό σε συγκεκριμένα γνωστικά αντικείμενα.
Ο ιστοχώρος Shodor αποτελεί μία μη-κερδοσκοπική ερευνητική και εκπαιδευτική οργάνωση αφιερωμένη στην πρόοδο της εκπαίδευσης των επιστημών της φυσικής και των μαθηματικών. . Στον ιστοχώρο ο χρήστης θα βρει διδακτικά μέσα, λογισμικό, διαδραστικά μαθήματα, εξερευνήσεις και πληροφορίες σχετικά με εργαστήρια τόσο για μαθητές και εκπαιδευτικούς όσο και για κάθε ενδιαφερόμενο.
Σάββατο 28 Μαρτίου 2015
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ Β’ ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΤΠΕ
Γίνεται γνωστό στους εκπαιδευτικούς που έχουν συμμετάσχει στα προγράμματα επιμόρφωσης Β’ επιπέδου Τ.Π.Ε. και επιθυμούν να πιστοποιηθούν, ότι σύμφωνα με τον τρέχοντα προγραμματισμό, οι εξετάσεις πιστοποίησης προβλέπεται να διεξαχθούν στο διάστημα Μαΐου – Ιουνίου 2015 (Σαββατοκύριακα), σε Κέντρα Πιστοποίησης (ΚΕΠΙΣ) σε όλη τη χώρα.
Οι δοκιμασίες πιστοποίησης Β’ επιπέδου Τ.Π.Ε. θα βασιστούν στη μεθοδολογία που ακολουθήθηκε και στις προηγούμενες περιόδους πιστοποίησης, δηλαδή on line εξέταση, η οποία περιλαμβάνει αυτοματοποιημένο(τεστ ερωτήσεων) και μη αυτοματοποιημένο μέρος (ανάπτυξη πλήρους θέματος σχετικού με την εκπόνηση ενός σχεδίου μαθήματος και τον χειρισμό αυτού του σχεδίου στην τάξη). Στην «Πύλη Ενημέρωσης» της Πράξης (ΕΔΩ) διατίθενται δείγματα θεμάτων.
Δευτέρα 16 Μαρτίου 2015
Δευτέρα 9 Μαρτίου 2015
Τρίτη 3 Μαρτίου 2015
Μαθητικός Διαγωνισμός «Παιχνίδι και Μαθηματικά» για μαθητές Δημοτικού
Η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία, στο πλαίσιο του περιοδικού «Ο Μικρός Ευκλείδης» που εκδίδει, διοργανώνει τον 9ο Μαθητικό Διαγωνισμό στα Μαθηματικά, «Παιχνίδι και Μαθηματικά» για μαθητές Δημοτικού. Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί υπό την αιγίδα του Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ. στις 6 Μαρτίου 2015, ημέρα Παρασκευή, για τους μαθητές των Ε΄ και ΣΤ΄ τάξεων, κατά τις ώρες 08:15 έως 10:15, με σχετική τροποποίηση του ωρολογίου προγράμματος.
Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2015
Τετάρτη 7 Ιανουαρίου 2015
40 δωρεάν εκπαιδευτικοί ιστότοποι!
Παρακάτω ακολουθούν 40 δωρεάν εκπαιδευτικές ιστοσελίδες με περιεχόμενο από βίντεο και διαλέξεις,μέχρι σεμινάρια από διεθνή Πανεπιστήμια και δωρεάν εκμάθηση ξένων γλωσσών…
1.Alison- Διαθέτει πάνω από 60 εκατομμύρια μαθήματα!!
2.Coursera – Εκπαιδευτική ιστοσελίδα σε συνεργασία με πανεπιστήμια.
3.The University of Reddit – Η δωρεάν διαδικτυακή εκδοχή του Πανεπιστημίου.
4.Udacity – online μαθήματα που βασίζονται σε projects, κυρίως σε τομείς όπως πληροφορική, Επιστήμη των δεδομένων (data science) και μαθηματικά.
5.MIT Open CourseWare – Δωρεάν πρόσβαση σε αρκετά μαθήματα του ΜΙΤ.
Διαδραστικές εφαρμογές για τα μαθηματικά
Μια μη-κερδοσκοπική ερευνητική και εκπαιδευτική οργάνωση αφιερωμένη στην πρόοδο της εκπαίδευσης των επιστημών της φυσικής και των μαθηματικών, συγκεκριμένα με τη χρήση των τεχνολογιών μοντελοποίησης και προσομοίωσης. Στο site περιλαμβάνονται διδακτικά μέσα, λογισμικό, διαδραστικά μαθήματα, εξερευνήσεις και πληροφορίες σχετικά με εργαστήρια για μαθητές, εκπαιδευτικούς και κάθε ενδιαφερόμενο όλων των ηλικιών για τα μαθηματικά και την φυσική.
Για να δείτε τις Διαδραστικές εφαρμογές πατήστε εδώ
Για να δείτε τις Διαδραστικές εφαρμογές πατήστε εδώ
Δευτέρα 5 Ιανουαρίου 2015
Δωρεάν εργαλεία της Microsoft για την εκπαίδευση
Οι τεχνολογίες της πληροφορίας και της επικοινωνίας (ΤΠΕ) έχουν τη δύναμη να μεταβάλουν τη ζωή μας, δημιουργώντας ευκαιρίες που δεν υπήρχαν στο παρελθόν. Η πρωτοβουλία της Microsoft «Συνεργάτες στη Μάθηση» έχει ως κύριο σκοπό την διευκόλυνση της πρόσβασης όλων στις ΤΠΕ, ανεξαρτήτως ηλικίας, μαθησιακής εμπειρίας ή γεωγραφική θέσης, μέσω της παροχής των κατάλληλων υποδομών καθώς και των απαιτούμενων γνώσεων.
Για να δείτε τα δωρεάν εκπαιδευτικά εργαλεία πατήστε εδώ
Κυριακή 4 Ιανουαρίου 2015
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)