Σάββατο 29 Ιουνίου 2013

Δωρεάν online μαθήματα για την εκμάθηση μιας νέας γλώσσας

 Σήμερα, αν ένας μαθητής θέλει να μελετήσει μια γλώσσα που  το σχολείο του ή της δεν προσφέρει, ο μαθητής έχει  πολλές επιλογές για την εκμάθηση μιας νέας γλώσσας. Σε απευθείας σύνδεση στην διεύθυνση Open Culture has a long list of places    μπορείτε να βρείτε δωρεάν online μαθήματα για την εκμάθηση μιας νέας γλώσσας. Ο κατάλογος καλύπτει σαράντα γλώσσες.Τα μαθήματα που αναφέρονται, είναι ένα μείγμα των iTunes U μαθήματα, καναλιών στο YouTube, και ανάμικτων MOOCs.

Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013

Εκπαιδευτικό λογισμικό για Φυσική , Χημεία και Αστρονομία

  • Φυσική
  • Sxoleio.eu: Συλλογή λογισμικού για τις Φ.Ε.
  • PhΕΤ: Λογισμικό προσομοιώσεων (Πανεπιστήμιο Colorado)
  • Physion: Ένα λογισμικό δημιουργίας εικονικών πειραμάτων (δωρεάν)  
  • Interactive Physics: Λογισμικό Δημιουργίας Προσομοιώσεων Φυσικής.
  • Crocodile Physics: Λογισμικό δημιουργίας εικονικών πειραμάτων Φυσικής 
  • Modellus 4.5: Η νεώτερη έκδοση του Modellus, εξελληνισμένη (δωρεάν) και για Windows7 (64bit)  και για Linux (Ubuntu) 

Διαδικτυακή Πύλη του OSR

Η Διαδικτυακή Πύλη του Open Science Resources (OSR) σας δίνει πρόσβαση στις ψηφιακές συλλογές ευρωπαϊκών κέντρων επιστημών και μουσείων, τη δυνατότητα να ακολουθήσετε εκπαιδευτικές διαδρομές που συνδέουν αντικείμενα σημειωμένα με σημασιολογικά μεταδεδομένα αλλά και τη δυνατότητα να εμπλουτίσετε το ήδη υπάρχον περιεχόμενο με κοινωνικές ετικέτες της επιλογής σας. 

Ανακαλύψτε το OSR: Το αποθετήριο του OSR περιέχει πλούσιο εκπαιδευτικό υλικό (εικόνες εκθεμάτων και επιστημονικών οργάνων, βίντεο, σχέδια μαθημάτων, εργασίες μαθητών και εκπαιδευτικές διαδρομές με οδηγίες για διαδραστικές ψηφιακές επισκέψεις σε μουσεία). 

ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΑ ΠΙΛΟΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ Β’ ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΜΕ ΤΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΜΙΚΤΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ

Στο πλαίσιο της 1ης περιόδου εφαρμογής επιμορφωτικών προγραμμάτων με το μοντέλο μικτής μάθησης (blended learning), 10 επιμορφωτικά προγράμματα θα προηγηθούν χρονικά, εν είδει πιλοτικής εφαρμογής, με έναρξη των μαθημάτων στις 14 Σεπτεμβρίου. Οι εκπαιδευτικοί μπορούν ΕΔΩ να ενημερωθούν αναλυτικά για τα πιλοτικά προγράμματα του μοντέλου μικτής μάθησης.
Από σήμερα, Τρίτη 25/06/2013, καλούνται οι εκπαιδευτικοί που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στα πιλοτικά επιμορφωτικά προγράμματα
να υποβάλουν αιτήσεις συμμετοχής

Κυριακή 23 Ιουνίου 2013

GIMPshop

Gimpshop  ανοιχτού κώδικα λογισμικό που σημαίνει free επεξεργασίες εικόνας!
Το Gimpshop μοιάζει αλλά λειτουργεί όπως το photoshop γιαυτό και το όνομα του είναι παρεμφερές . Ένα αρκετά δυνατό λογισμικό που το κάνει πολύ ενδιαφέρον μιας και είναι δωρεάν αλλά και αποτελεσματικό.
Για περισσότερα   http://www.gimpshop.com/

Video Screen Capture με το Camtasia Studio

Το Camtasia studio είναι μια εφαρμογή η οποία βοηθάει στην διδασκαλία υπολογιστικών κυρίως μαθημάτων εργαστηρίου, όπως spss, excel, word, photoshop, flash κλπ., χωρίς την χρήση βιντεοπροβολέα, όπου αρκετά συχνά καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε πρακτικά προβλήματα φωτεινότητας, ευκρίνειας κλπ. σε αίθουσες διδασκαλίας που δεν είναι κατάλληλα διαμορφωμένες. Το Camtasia studio είναι μια εφαρμογή που επιτρέπει στον καθηγητή να δημιουργήσει video-μαθήματα

i2OCR

To i2OCR είναι μια δωρεάν online υπηρεσία αναγνώρισης χαρακτήρων (OCR) που μετατρέπει τα σκαναρισμένα έγγραφα, φαξ, ή εικόνες [TIF, JPEG, PNG, BMP, GIF, PBM, PGM, PPM] σε επεξεργάσιμο κείμενο.
Υποστηρίζει 60 γλώσσες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελληνικής!
Δεν απαιτείται εγγραφή. Η όλη διαδικασία είναι αρκετά απλή.
Το i2OCR δέχεται έγγραφα (εικόνες) που βρίσκονται on-line στο διαδίκτυο ή είναι αποθηκευμένα στον υπολογιστή σας. Για καλύτερα αποτελέσματα, η εικόνα, θα πρέπει να έχει ανάλυση τουλάχιστον 200dpi.

Παρασκευή 21 Ιουνίου 2013

Μια πρακτική επίδειξη του Πυθαγορείου θεωρήματος

Το Πυθαγόρειο Θεώρημα είναι ίσως το πιο δημοφιλές θεώρημα στα μαθηματικά του σχολείου. Το Πυθαγόρειο Θεώρημα μας λέει οτι όταν δίνεται ένα ορθογώνιο τρίγωνο με κάθετες πλευρές έναβ και υποτείνουσα γ, ισχύει η παρακάτω εξίσωση
c ^ 2 = a ^ 2 + b ^ 2.

Το Πυθαγόρειο Θεώρημα
 Η ομορφιά του Πυθαγορείου θεωρήματος  έγκειται στο γεγονός ότι υπάρχουν εκατοντάδες αποδείξεις για αυτό.

Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013

ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ: Συμπληρωματικές εξετάσεις Πιστοποίησης Β Επιπέδου

Λαμβάνοντας υπόψη αιτήματα εκπαιδευτικών που έχουν παρακολουθήσει επιτυχώς προγράμματα επιμόρφωσης Β' επιπέδου και δεν κατέστη δυνατό να συμμετάσχουν στις δοκιμασίες πιστοποίησης που διενεργήθηκαν το περασμένο διάστημα Μαϊου - Ιουνίου 2013, διερευνάται η δυνατότητα υλοποίησης μικρού αριθμού επιπλέον προγραμμάτων πιστοποίησης με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς 2013-14.
Λεπτομέρειες σχετικά με τις διαδικασίες πιστοποίησης και τις προϋποθέσεις συμμετοχής είναι διαθέσιμες σε παλαιότερο ενημερωτικό σημείωμα ΕΔΩ.


Προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες συνεννοήσεις με τα Κέντρα Πιστοποίησης (ΚΕΠΙΣ) και να οργανωθούν τα προγράμματα αυτά, καλούνται οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί να εκδηλώσουν ενδιαφέρον συμμετοχής στις δοκιμασίες πιστοποίησης, μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος (MIS) του έργου, στη διεύθυνση http://b-epipedo2.cti.gr/mis (επιλογή: «Συμπληρωματική εξέταση πιστοποίησης Β' επιπέδου»), με χρήση των κωδικών πρόσβασης που ήδη έχουν στη διάθεσή τους, το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα 1 Ιουλίου 2013.

Κυριακή 9 Ιουνίου 2013

Scratch - από το MIT

Scratch , από το MIT είναι αντικειμενοστραφής γλώσσα προγραμματισμού ,την οποία είναι πολύ εύκολο να ξεκινήσετε, με δεδομένου ότι υπάρχει τώρα μια νέα έκδοση της πλατφόρμας availble εξ ολοκλήρου σε ένα πρόγραμμα περιήγησης, δεν απαιτούνται λήψεις του προγράμματος. Το interface είναι διαισθητικό και εύκολο στη χρήση. Εκτεταμένη  βοήθεια  είναι διαθέσιμα, συμπεριλαμβανομένων ,ενός πολύ σαφή Οδηγού έναρξης  και μια σειρά από κάρτες με σαφείς οδηγίες που θα σας βοηθήσουν να μάθετε το  νέο κώδικα . Σημειώστε την ενότητα Scratch για Εκπαιδευτικούς .

7ο Πανελλήνιο Συνέδριο των εκπαιδευτικών για τις ΤΠΕ – Σύρος 2013


Παρασκευή 7 Ιουνίου 2013

ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ Β’ ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΤΠΕ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΜΙΚΤΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ – ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΚΛΗΡΩΣΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΣΤΑ ΚΣΕ

Ολοκληρώθηκε η υποβολή αιτήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος από τα ΚΣΕ, προκειμένου να υλοποιήσουν προγράμματα επιμόρφωσης Β’ επιπέδου ΤΠΕ με βάση το μοντέλο μικτής μάθησης, κατά την 1η περίοδο εφαρμογής τους στο πλαίσιο της σχετικής Πρόσκλησης της 24/04/2013, καθώς και οι διαδικασίες ηλεκτρονικής κλήρωσης και απόδοσης των προβλεπόμενων προγραμμάτων σε αυτά. Τα ΚΣΕ που υπέβαλαν αιτήσεις μπορούν να ενημερωθούν για τα αποτελέσματα, μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος (MIS) με χρήση των κωδικών τους.

ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΙΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΤΠΕ (Α’ ΕΠΙΠΕΔΟ) ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ Β’ ΕΠΙΠΕΔΟΥ

Σε συνέχεια της σχετικής ανακοίνωσης της 15/05/2013, γίνεται γνωστό στους ενδιαφερόμενους εκπαιδευτικούς ότι από σήμερα 07/06/2013, μπορούν με χρήση των κωδικών τους να βλέπουν τα διαθέσιμα προγράμματα πιστοποίησης και να υποβάλουν αιτήσεις συμμετοχής ηλεκτρονικά στη διεύθυνση:
(Επιλογή: «Διαχείριση Αιτήσεων Πιστοποίησης» -> «Νέα Αίτηση»)
Τα προγράμματα πιστοποίησης θα ανακοινώνονται σταδιακά σύμφωνα με τη ζήτηση εκ μέρους των εκπαιδευτικών αλλά και τη διαθεσιμότητα ανά περιοχή των Κέντρων Πιστοποίησης.

Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013

Γραφικές παραστάσεις on line


με graph

με desmos calculator

Online τεστ τύπου "Σωστό - Λάθος" Γ Λυκείου

300 ερωτήσεις αυτού του τύπου πάνω σε όλη την ύλη των μαθηματικών κατεύθυνσης της Γ' λυκείου.
Το σύστημα είναι προγραμματισμένο να βγάζει 10 τυχαίες ερωτήσεις από τις 300. Κάθε φορά που θα κάνετε online τεστ οι ερωτήσεις θα αλλάζουν αυτόματα, άρα μπορείτε να κάνετε όσα τεστ θέλετε. Ξανά και ξανά! Στο τέλος δείτε το σκορ σας. Είναι διασκεδαστικό και εθιστικό!

Πατήστε εδώ για να κάνετε τεστ.

Προσοχή: Μην ανοίγετε το αρχείο με internet explorer γιατί μπορεί να μην εμφανίζονται οι ερωτήσεις. Χρησιμοποιήστε όποιον άλλο browser θέλετε.

http://maths4people.blogspot.gr

Τρίτη 4 Ιουνίου 2013

θέματα παρελθόντων ετών στην πιστοποίηση Β επιπέδου ΠΕ03


ΕΚΦΩΝΗΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ

Το πολύγωνο των σημείων που ισαπέχουν από τις κορυφές τετραπλεύρου

Ένα από τα θέματα που εμπλέκονται συχνά στη διδασκαλία της γεωμετρίας της Α’ Λυκείου είναι τα ισαπέχοντα σημεία από τις κορυφές τετραπλεύρου και το σχήμα που αυτά σχηματίζουν. Το θέμα αυτό συνδέεται με διάφορες έννοιες όπως του περιγεγραμμένου στο τετράπλευρο κύκλου, και των μεσοκαθέτων των πλευρών του ως γεωμετρικών τόπων. Η άμεση σχέση της μορφής κα της κατηγορίας του τετραπλεύρου που σχηματίζουν τα ισαπέχοντα σημεία σε σχέση με το αρχικό καθιστά την διερεύνησή του ενδιαφέρουσα καθώς αναδεικνύει πολλές πτυχές της μελέτης των τετραπλεύρων.
Να συντάξετε ένα σενάριο για την διδασκαλία της διερεύνησης της μορφής και του είδους του τετραπλεύρου που ορίζουν οι μεσοκάθετοι των πλευρών αρχικού τετραπλεύρου με τη βοήθεια ενός λογισμικού δυναμικής γεωμετρίας. Πρέπει με το σενάριο αυτό να δίνετε η δυνατότητα στους μαθητές μέσα από διερευνήσεις και πειράματα να καταλήγουν σε συμπεράσματα για τη μορφή και το είδος του τετραπλεύρου που ορίζουν τα ισαπέχοντα σημεία από τις κορυφές του αρχικού τετραπλεύρου και να το συσχετίζουν με την μορφή κα το είδος αυτού.
Στο σενάριο θα πρέπει να αναφέρονται: (1) η προστιθέμενη αξία που φέρνει στη μάθηση η διδασκαλία με λογισμικό δυναμικής γεωμετρίας, (2) οι ιδιαίτεροι στόχοι που θέτει το σενάριο προς επίτευξη, (3) το πλαίσιο διεξαγωγής του σεναρίου (προαπαιτούμενες γνώσεις των μαθητών, ενορχήστρωση τάξης, ρόλοι μαθητών και εκπαιδευτικού) και (4) συνοπτική περιγραφή της πορείας υλοποίησης του σεναρίου. Επίσης, ζητείται να δοθεί ενδεικτικά ένα τουλάχιστον από τα φύλλα εργασίας τα οποία θα δοθούν στους μαθητές.

Για την εκπόνηση του σεναρίου παρακαλείσθε να χρησιμοποιήσετε τους παρακάτω άξονες περιγραφής.

Θα περιγραφεί κυρίως μέσω της προστιθέμενης αξίας του. Συγκεκριμένα η προστιθέμενη αξία θα περιλαμβάνει τρεις ενότητες.
Α) Τα γνωστικά και διδακτικά προβλήματα που συνδέονται με την συγκεκριμένη θεματική περιοχή των μαθηματικών. Τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο διδάσκων αλλά και οι μαθητές όταν η διδασκαλία υλοποιείται με τα συμβατικά διδακτικά εργαλεία (πίνακας, χαρτί, μολύβι, γεωμετρικά όργανα κ.λ.π.)
Β) Οι καινοτομίες που εισάγονται με το σενάριο στην μαθησιακή διαδικασία, δηλαδή σε τι διαφέρει η διδασκαλία της συγκεκριμένης ενότητας όταν εφαρμόζεται το σενάριο, από την συμβατική διδασκαλία στην αίθουσα. Θα περιγραφεί ο τρόπος με τον οποίο αναμένεται να συμβάλλει το σενάριο στην αντιμετώπιση των δυσκολιών. Θα περιγραφεί το τι θα κάνουν οι μαθητές με το λογισμικό / μικρόκοσμο του συγκεκριμένου σεναρίου και ποια η διδακτική αξία της δραστηριότητας αυτής.
Γ) Περιγραφή των συγκεκριμένων εργαλείων λογισμικών που θα δοθούν στους μαθητές (μικρόκοσμοι) με αιτιολόγηση της διδακτικής σκοπιμότητας των λειτουργικοτήτων τους (π.χ. από την χ διαδικασία στο Χελωνόκοσμο θα λείπει η ψ ιδιότητα του ζ γεωμετρικού σχήματος ώστε οι μαθητές που θα τη χρησιμοποιήσουν να χρειαστεί να την ανακαλύψουν).
Το πλαίσιο εφαρμογής θα περιλαμβάνει τις παρακάτω ενότητες
Α) Τα προαπαιτούμενα που είναι απαραίτητα για την υλοποίηση του σεναρίου, συγκεκριμένα θα πρέπει να αναφέρονται οι γνώσεις των μαθητών που αφορούν τόσο το γνωστικό αντικείμενο όσο και την τεχνολογία, για παράδειγμα τις λειτουργικότητες του λογισμικού.
.Β) Οι στόχοι του σεναρίου. Οι στόχοι θα μπορούσαν να διακριθούν σε γνωστικούς στόχους, που αναφέρονται στα μαθηματικά, σε στόχους ως προς την τεχνολογία και σε κοινωνικούς / μαθησιακούς στόχους (π.χ. να αναπτύξουν ικανότητες διαπραγμάτευσης).
Γ) Η κοινωνική ενορχήστρωση της τάξης, δηλαδή περιγραφή του ρόλου τους διδάσκοντα, του ρόλου των μαθητών και οι αναμενόμενοι τρόποι αλληλεπίδρασης. Αιτιολόγηση με βάση το συγκεκριμένο σενάριο και τις επιμέρους φάσεις εφαρμογής του.

Δ) Ενδεικτικό φύλλο εργασίας. Το φύλλο μπορεί να περιέχει υποδείξεις κατασκευών με το λογισμικό και ερωτήσεις που δημιουργούν κινητοποίηση για διερεύνηση και πειραματισμό.

θεμα 2009


Κάντε κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο.  
θέματα πιστοποίησης προηγουμένων ετών





Ελεύθερο θέμα πιστοποίησης Β΄ Επιπέδου Μαθηματικών


Κλικάροντας στα παρακάτω link μπορείτε να κατεβάσετε μερικά από τα ελεύθερα θέματα των Μαθηματικών που δόθηκαν κατά καιρούς στις εξετάσεις πιστοποίησης Β΄Επιπέδου
 elefthero_thema_6

Ελεύθερο θέμα Μαθηματικών πιστοποίησης Β΄ Επιπέδου 26/5/2013
Στην Α΄Γυμνασίου ο ορισμός της έννοιας της γωνίας δίνεται ως τομή δυο περιοχών του επιπέδου όπως παρακάτω
Ορίζοντας την γωνία
Σχεδιάζουμε σ” ένα φύλλο χαρτί δύο ημιευθείες Οx και Οy,με κοινή αρχή το σημείο Ο. Οι ημιευθείες χωρίζουν το
επίπεδο σε δύο περιοχές Π1 και Π2.
ΕικόναΚάθε μία από τις περιοχές αυτές μαζί με τις ημιευθείες Οx και Οy ονομάζεταιγωνία. Η «μικρότερη» (Π1)λέγεται κυρτή και η άλλη (Π2μη κυρτή. Το σημείο Ο λέγεται κορυφή της γωνίας και οι ημιευθείες Οχ και Ογ λέγονται πλευρές της γωνίας. Τις γωνίες που σχηματίζονται τις συμβολίζουμε Εικόνα ή Εικόνα (το γράμμα της κορυφής Ο γράφεται πάντα στη μέση) ή με ένα μικρό γράμμα, π.χ. «Εικόνα«.
                                                            ΕικόναΜε τον παραπάνω τρόπο ορισμού της έννοιας της γωνίας εμφανίζονται πολλά προβλήματα κατανόησης στους μαθητές Να αναπτύξετε ένα σενάριο στο οποίο με τη βοήθεια λογισμικού συμβολικής έκφρασης να εισάγεται στους μαθητές την έννοια της γωνίας Επίσης να διδάξετε την ισότητα καθώς και την σύγκριση των γωνιών στο συγκεκριμένο σενάριο
http://blogs.sch.gr/dimtsalik

Κυριακή 2 Ιουνίου 2013

Τι είναι το Φωτόδεντρο

Το Φωτόδεντρο είναι το Πανελλήνιο Ψηφιακό Αποθετήριο Μαθησιακών Αντικειμένων για την Πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Σχεδιάστηκε και αναπτύσσεται από το ΙΤΥΕ – ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ στο πλαίσιο του «Ψηφιακού Σχολείου» για να αποτελέσει το κεντρικό σημείο πρόσβασης στο ψηφιακό εκπαιδευτικό περιεχόμενο και είναι ανοιχτό σε όλους, μαθητές, δασκάλους, γονείς αλλά και κάθε ενδιαφερόμενο.Για να συνδεθείτε με την ιστοσελίδα πατήστε λογότυπο φωτόδεντρο

Σάββατο 1 Ιουνίου 2013

Τρίγωνο του Pascal

Τρίγωνο του Πασκάλ είναι μια τριγωνική συστοιχία αριθμών, όπου κάθε αριθμός για το «εσωτερικό» του τριγώνου είναι το άθροισμα των δύο  ακριβώς από πάνω αριθμώνΠήρε το όνομά του από το Γάλλο μαθηματικό Blaise Pascal.
Υπάρχουν πολλά ενδιαφέροντα πράγματα για το τρίγωνο του Πασκάλ. Σε αυτή  την  ανάρτηση, θα διερευνήσουμε επτά από αυτές τις ιδιότητες.